Nacházíte se na: ... » Památník Pirna-Sonnenstein

Památník Pirna-Sonnenstein

PAMÁTNÍK OBĚTÍ nacistického likvidačního ústavu Pirna-Sonnenstein: Malebné městečko PIRNA nedaleko českých hranic má svou tragickou stránku historie. Uprostřed města na kopci Sonnenstein bylo v letech 1940–1941 nacisty zavražděno na 15 tisíc žen, mužů a dětí. Tzv. "program eutanazie" byl přísně tajný a nesl krycí označení Aktion T4 (podle adresy berlínské centrály v Tiergartenstraße 4). Oběti dnes v Pirně připomíná památník se stálou expozicí. České překlady všech německých textů si můžete přečíst na obrazovkách mediálních stanic.

Ve sklepeních budovy jsou bývalé pozůstatky plynové komory, obou spalovacích pecí a komína. Ve vzpomínkové části jsou ve dvou místnostech připomenuta jména a životní osudy obětí. Setkáte se tu například s portrétem Roberta Kleina, českého vlastence židovského původu, poslance, odboráře, antifašisty a otce, který tu byl zavražděn 15. července 1941.

Společným argumentem, který spojoval nacistický program eutanazie s dnešními návrhy je neplnohodnotnost života a údajné milosrdenství, které je pacientovi "službou smrti" prokázáno. Názor si o tom může udělat každý sám, ale nikdy nepřestane platit, že jakmile jednou otevřeme Pandořinu skříňku, už její obsah nikdy nevrátíme zpět.